Robert Maistriau

Onze school neemt al vele jaren deel aan de jaarlijkse herdenking van Transport XX. Wij maakten kennis met Simon Gronowski, die als 11-jarige jongen van de trein sprong. En we kennen de namen van de drie jongemannen die de trein deden stoppen. Eén van hen, Robert Maistriau, heeft na de oorlog vier decennia lang ontwikkelingswerk verricht in Congo en heeft er onder andere het schooltje "Bois Fleuri" opgericht. Dat project willen wij met onze school steunen en we maken contact met onze leeftijdsgenoten ginds.

Robert Maistriau, geboren op 13 maart 1921 in Elsene (Brussel), was één van de drie jongemannen die op 19 april 1943, in Boortmeerbeek, het XXste treintransport (deportatie van 1631 Joodse mannen, vrouwen en kinderen van de Dossinkazerne in Mechelen naar het concentratiekamp Auschwitz) tot stilstand bracht. Samen met Youra Livchitz en Jean Franklemon was hij vanuit  Brussel langs de Haachtsesteenweg naar de spoorlijn in Boortmeerbeek gefietst. Door deze verzetsactie konden zeventien mensen uit één van de wagons ontsnappen. Op het hele traject van Transport XX op Belgisch grondgebied sprongen 231 mensen van de trein (waaronder de toen 11-jarige Simon Gronowski); maar helaas werden er ook 23 mensen gedood en werden er 95 na hun vlucht opnieuw opgepakt.

In de loop van de oorlog werd Robert Maistriau, als lid van het verzet, opgepakt en verbleef hij in de concentratiekampen van Breendonk, Buchenwald en Bergen-Belsen.

In 1949 vertrok hij naar het toenmalige Belgisch-Congo waar hij veertig jaar lang een ontwikkelingsproject zal uit de grond stampen  in de streek van Feshi , gelegen op het Lunda-plateau in de Democratische Republiek Congo.  Samen met de lokale bevolking startte hij,  een landbouw- en veeteeltproject.  Ook werd een basisschool en een secundaire school opgericht. Robert Maistriau overleed op 26 september 2008 in Sint-Lambrechts Woluwe (Brussel).  De 'Stichting Robert Maistriau' zette zijn ontwikkelingsproject in Feshi verder.